Diego & Daphne al derde hypotheek via Fidi Advies
Ze begonnen vier jaar geleden als starters op de woningmarkt en hebben inmiddels hun derde financiering via Fidi Advies op de teller staan. Hypotheekadviseur Ad Albers ging met een jubileumtaart op pad en kwam terecht bij grootverbruikers particuliere hypotheken bij Fidi Advies Daphne Verweij (25) en Diego Li (27). Hij had een bijzonder gesprek over durven dromen, doorzetten en discipline. Lees hier het inspirerende verhaal van twee gedreven jonge mensen die hun woondroom realiseren op een idyllisch plekje in Dreumel.
Tijdelijk onderkomen
De jubileumtaart lijkt groot in het tijdelijke onderkomen van de Familie Li in Dreumel. Ze wonen met Deylano (5) en Dalina (1) in een chalet van nog geen 50 vierkante meter op het inmiddels tot bouwterrein verworden ruime perceel van bijna 800 m2. De bedoeling is dat ze hier zo’n twee jaar zullen bivakkeren, want zo lang zal het gaan duren dat de door hen gekochte, vrijstaande woning door hen zelf wordt aangepast aan de eisen van deze tijd.
Watersnoodhuisje
Daphne en Diego kochten een zogeheten watersnoodhuis in Dreumel. In de periode na de overstroming in 1926 werden de typische ‘watersnoodhuisjes’ gebouwd in meerdere dorpen in Maas en Waal voor de mensen die dakloos waren geworden. Deze huisjes werden door het Rode Kruis betaald, want de Nederlandse Staat wilde dit niet bekostigen.
De architectuur van deze woningen is erg sober, maar vanwege de herinnering aan die periode hebben de woningen een cultuurhistorische waarde.
Trots laat Diego de kenmerkende hoeksteen van het pand, een typische karakteristiek van een watersnoodhuis, zien. Hij wijst ook op een kogelgat in de muur, dat uit de Tweede Wereldoorlog dateert. Bevlogen: “Er hebben hier geschutten op het erf gestaan. Canadezen en Amerikanen hebben hier in huis gezeten. Het is echt een historisch huisje op een historische plek!”
Starters in Druten
Belangrijkste reden om in 2019 snel samen te gaan wonen, was een onverwacht cadeautje; de komst van hun zoontje Deylano. Diego komt oorspronkelijk uit Alphen en wilde dolgraag in het land van Maas en Waal blijven wonen. Daphne haar wieg stond in Utrecht. Toen ze samen gingen wonen, werd Druten de concessie. “Dat wordt toch gezien als de grote stad van Maas en Waal”, zegt Diego met een big smile.
In januari 2019 kochten ze met hulp en advies van Fidi hun eerste woning. Een kleine hoekwoning (eind jaren 70) van zo’n 69 m2 in Druten. Ze trokken daar na een grondige verbouwing in juli 2019 in, maar verkochten dit alweer in oktober van datzelfde jaar.
Daphne: “Het was toch wel wat klein met z’n drieën. We overwogen te gaan uitbouwen, maar wisten niet of we dat geld eruit zouden halen. De markt ging ook gek doen en we waren bang dat we onze investering in de woning niet meer terug zouden verdienen. We besloten om het huis te koop te zetten en de winst uit de door ons zelf verbouwde woning mee te nemen naar een ander huis. Toen de kans zich voordeed om hemelsbreed 300 meter verderop een groter huis te kopen, hebben we die met beide handen aangegrepen.”
Het nieuwe huis in Druten had een mooie basis, maar werd toch volledig aangepakt door het energieke duo. Ze konden het niet laten om, terwijl ze er woonden, verdieping voor verdieping te verbouwen. Na een jaar was het helemaal naar hun zin. Ondanks de succesvolle verbouwing hebben ze er slechts 9 maanden van genoten. Daphne werd zwanger van dochter Dalina en dat was voor het stel het startsein om nog 1 keer een nieuw project aan te pakken. Ze hadden de wens om ooit vrijstaand te gaan wonen en bedachten dat dit het moment was om weer opnieuw te gaan verhuizen. Als Deylano langer op de basisschool zou zitten en vriendjes zou maken, zou dit niet meer zo makkelijk zijn.
Bovendien waren ze er achter gekomen dat ze weliswaar van levendigheid houden, maar dat het dorpse, sociale nog beter bij ze past. Ze vinden het fijn om hun kinderen in die sfeer op te laten groeien. En daarmee was de zoektocht naar een vrijstaande woning begonnen.
Ruim half jaar op zoek
Ze waren echt op zoek naar een buitenkansje. Daphne: “De staat van het huis was niet zo belangrijk, want we wilden toch verbouwen. Maar het moest technisch wel goed zijn.”
Ze hebben zeker 20 huizen bekeken in de regio Maas en Waal. Ze hebben ook diverse biedingen gedaan. Altijd in overleg met Fidi. Die maakte bij iedere woning een financieel plaatje. Dapne: “We hebben ook advies gehad om soms iets niet te doen. Die eerlijke feedback was superfijn. Hun betrokkenheid heeft ons vertrouwen gegeven. Als we een bod uitbrachten, wisten we hoe het plaatje er financieel uit kwam te zien. En ja, ook wij zijn regelmatig overboden.”
Diego: “Wij kunnen best goed door dingen heen kijken en hadden een duidelijk doel voor voor ogen. We wisten waar we naartoe wilden werken en liepen elk huis punt voor punt af. Als het echt te duur werd, zagen we er vanaf. We wilden vast blijven houden aan de stip op de horizon.” Ze zochten uiteindelijk ruim een half jaar en zijn zelf nog een beetje verrast dat hun keuze uiteindelijk op het huisje in Dreumel is gevallen. Diego: “In eerste instantie waren we er niet echt enthousiast over. Maar toen we al 20 huizen hadden gehad, het aanbod vrijwel nihil was en de prijs in de tussentijd iets was verlaagd, zijn we toch gaan kijken. En toen werden we spontaan verliefd op de plek waar het stond!” Daphne vult aan: “We hebben ook zo’n warm welkom in de buurt gekregen! We zijn de jongsten van de straat. Iedereen vindt het heel leuk dat er een jong gezin komt wonen.”
Het huisje leek overigens bijna aan hun neus voorbij te gaan. Diego: “Omdat het al wat langer te koop stond, zijn we wel tactisch gaan bieden. Op het laatste moment deed iemand anders ook nog een bod, dat gelijk was aan dat van ons. Er volgde nog een biedingsronde. We wilden dit plekje echt niet mislopen en hebben goed nagedacht over ons finale bod. Uiteindelijk werd het van ons! We zijn er heel erg blij mee!”
Goed voorbereid
Zodra ze wisten dat ze op zoek zouden gaan naar een ander huis, hadden ze alles voor de verkoop van hun huis al voorbereid. De teksten waren geschreven, de foto’s gemaakt, de makelaar gekozen. Met 1 druk op de knop stond de woning op Funda. Dat was ook nodig want vanwege de overbrugging moest het snel verkocht worden. Er kwam een eerste bezichtigingsronde en binnen twee weken was het verkocht! Op het moment dat ze wisten dat ze het nieuwe huis gingen kopen, zijn ze zelf gaan schetsen. Ze tekenden alles in met behulp van Floorplanner en via Sketchup 3D maakten ze een ontwerp. Dat hebben ze aangeleverd aan een architect om het technisch te laten tekenen. Diego: “Dat heeft ons veel geld bespaard.” Door zelf heel veel te bedenken, familie en vrienden mee te laten kijken, ideeën te verzamelen en alles samen te voegen tot één geheel is een prachtig plan ontstaan. Het wachten is nu op goedkeuring. Ze hebben met de architect een all-in prijs afgesproken, zodat eventueel noodzakelijke aanpassingen vanuit de welstandscommissie voor rekening van de architect komen.
Werk in uitvoering
In afwachting van de vergunning wordt er op het moment vooral gestript. Diego neemt de technisch uitvoerende kant voor zijn rekening. Hierbij houdt hij steeds rekening met duurzaamheid en kostenbesparing. De balken bijvoorbeeld, die bij afbraak van de schuur tevoorschijn kwamen, krijgen een functie in het nieuwe gedeelte. Verder speurt hij in zijn vrije tijd marktplaats af voor allerhande bouwmateriaal. De achterpui voor de nieuwe aanbouw tikte hij zo op de kop. Verder gaan ze beiden heel creatief om met koopjes. Zolang het maar past in het ontwerp en het door hen gemaakte moodboard. Ze hebben een begroting gemaakt voor het grootse project dat ze tot nu toe hebben gedaan. Inclusief een potje onverwacht. Diego heeft er alle vertrouwen in. “We wisten waar we aan begonnen en, omdat we alles zelf doen, hebben we zelf in de hand of we binnen de begroting blijven.”
Tip voor starters
Ondanks zijn rotsvaste vertrouwen in een goede afloop, zou Diego zo’n project niet iedereen aanraden. “Je moet veel doorzettingsvermogen en geduld hebben. Om dit tot een goed einde te brengen moet je keuzes maken. Concessies doen hoort daar bij. Ook sociaal is dat een opoffering.
Door de onverwachte komst van Deylano hebben we veel motivatie om dit aan te gaan. Als dit niet zo was geweest, hadden we vast een ander leven gehad. We zijn nu al op het punt waar leeftijdsgenoten misschien over 15 jaar pas zijn.”
Hij heeft nog wel een tip voor starters: “Generatie Z. wil direct ergens zijn. Zorgen dat je op de markt komt is veel belangrijker. Dat is de eerste stap. Van daaruit heb je een vertrekpunt. Blijf je realiseren dat je niet meteen het perfecte huis vindt en op het eindpunt kunt zijn. Niets is voor altijd op het gebied van je huis. Als je dromen hebt, moet je ervoor durven gaan!”